
marți, 23 februarie 2010
Despre disputele privind evolutia. Exista o disputa intre oamenii de stiinta?

de: John Doe Jersey at 22:25 3 comments
tags: creationism, darwin, evolutionism
duminică, 21 februarie 2010
Biserica la menstruatie
La sugestia unui prieten am citit despre marea disputa de acum in sanul comunitatii religioase despre interdictia femeilor aflate la menstruatie de a intra in biserica.
Deja unii dintre voi zambesc gandindu-se la Levitic si Deuteronom. De ce alegeti numai anumite pasaje din Vechiul Testament pe care sa le urmati? La fel de bine puteti sa introduceti sclavia. Bilblia e de acord cu ea. Tot acolo se spune ca liliecii sunt pasari, ca insectele au 4 picioare, ca daca un copil nu te asculta poti sa il omori cu pietre, ca daca te casatoresti cu o fata care nu e virgina poti sa o omori cu pietre si multe altele. Doar pentru ca scria in Vechiul Testament o regula asta nu inseamna ca e de actualitate, dimpotriva. E foarte greu sa respecti toate regulile, atat de greu incat ti-ar distruge viata. Puteti sa va uitati la filmuletul atasat in care un om a incercat sa traiasca 1 an respectand toate rigorile bilbliei. Invatati din experienta lui:
http://www.ted.com/talks/a_j_jacobs_year_of_living_biblically.html
si oare Fecioara Maria cand avea menstruatie nu avea voie in sinagoga? O batea Iosif daca dormeau in acelasi pat si era la menstruatie?
de: Tanuki at 16:04 4 comments
tags: Biserica, habotnicie, menstruatie, ridicol
joi, 18 februarie 2010
Istoria Bisericii: Etimologia cuvantului Biserica
Căutând informaţii despre cum a apărut biserica am găsit câteva lucruri interesante pe pagina de wiki in greacă http://el.wikipedia.org/wiki/Εκκλησία
Ce m-a uimit este că nu au fost traduse şi in varianta în română a aceleiaşi pagini.
„Ecclesia” erau adunarile democratice de cetateni din Atena. La aceste întruniri puteau participa toti cetatenii (locuitorii oraşului cu drepturi civile) de peste 18 ani. Rolul lor era de a rezolva problemele oraşului, de a decide daca merg sau nu la război, de a alege strategiile militare, alegerea generalilor sau a reprezentanţilor.
În timpuri şi mai vechi cuvantul „ecclesia” era folosit pentru a denomina adunarile întregii armate cu scopul comunicarii unor anunţuri sau pentru a se lua diverse hotărâri.
de: Tanuki at 18:20 3 comments
tags: Biserica, etimologie
Controverse?
Tocmai pentru ca asa s-a pus mereu problema, copiii de acum o generatie au ajuns parintii de astazi, care isi invata proprii copii acelasi talmes-balmes. Se ia stiinta, se baga in aceeasi oala cu religia si superstitiile, se amesteca la foc mic si se condimenteaza dupa bunul plac. Cu ce sa ramana copiii in cap daca asa le este prezentata problema?
Trebuie delimitat de la bun inceput ce e stiinta ce se bazeaza pe dovezi si falsicabilitate, si ce e religie, traditie, superstitie, etc. Tin minte si acum ora de istorie din generala, cred ca era in clasa a5a, cand profesoara prezenta antropologia, si s-a oprit la un moment dat sa spuna ca: asta spune istoria, mai e si varianta propusa de religie care spune ca oamenii au fost creati de catre Dumnezeu. Sunt asadar creationisti si evolutionisti. Ne-a explicat cate putin apoi a inceput sa intrebe prin clasa care cum e. A ridicat in picioare o colega, si a intrebat-o: tu de ce parte esti: a evolutionistilor sau a creationistilor? Saracul copil se trezise parca incoltit, nu stia ce sa rapsunda, nu intelesese bine implicatiile, si nu intelegea de care parte sa treaca. Parea ca ii era mai degraba frica sa nu aleaga partea gresita, si sa ii para rau apoi. S-a mai calmat dupa ce a raspuns si a vazut ca nu i-a mai zis nimeni nimic, s-a bucurat ca poate sa stea la locul ei linistita in banca.
Daca va intrebati care a fost raspunsul ei, a fost: "Eu....cred....ca..ne-a facut Dumnezeu.." (raspuns probabil datorat orei de religie de mai devreme in ziua aceea). Insa la acest raspuns, profesoara (a carei intrebare fusese "evolutionism sau creationism"), se astepta sa primeasca una din cele doua variante. Puteti spune..pai...e clar, fetita a spus ca ea crede ca ne-a facut Dumnezeu, deci e de partea creationistilor! Ei bine, dupa auzirea raspunsului, profesoara a insistat ca acel copil sa foloseasca fix una din cele doua variante expuse. Astfel a devenit evident ca desi colega mea raspunsese ca ea crede ca ne-a facut Dumnezeu, nu era sigura carei dintre cele doua variante (evolutionism/creationism) apartine raspunsul ei, fiind doar bucuroasa ca nimeni nu o mai intreaba nimic.
Pentru cei ce doresc totusi sa lase copilul sa aleaga, daca tot sunt atat de darnici si de increzatori in discernamantul copiilor lor, sa opteze pentru controversele din toate domeniile. Cati parinti ar fi de acord ca la orele de chimie copiii sa fie invatati si despre alchimie, la orele de geografie copiii sa fie invatati si ca Pamantul poate fi plat si ca se afla in centru Universului, sau la astronomie sa invete de zodiace? Astfel ar intra si povestea creationista, insa la orele de religie, unde vor trebui sa invete de asemenea despre zei cu cap de elefant si patru maini.
de: irishee at 15:56 17 comments
tags: controverse, creationism, educatie, evolutionism
luni, 15 februarie 2010
Darwin in Bucurestiul lui 2010

A ajuns sa fie un bun exemplu istoric de gandire de turma. Eforturile BOR de a dezavua teoria au functionat de minune, turma de oite neindraznind sa scoata niciun sunet in contradictoriu, de frica de a nu fi etichetat repede "comunist" pentru simplul motiv al recunoasterii unei teorii stiintifice. Si uite-asa a trecut tsunami-ul provocat de BOR peste romani, ajungand acum sa se stabileasca, si sa acopere precum un ocean natiunea, cu un strat destul de gros si de dens de ignoranta. Scepticismului innascut ii este nevoie de multe flotoare si o buna propulsie, pentru a iesi la suprafata acestui ocean si a respira aerul libertatii. Si asta doar in cazul in care nu i s-au "taiat aripile" inca de pe vremea copilariei, ajungand doar un alt creier bine spalat al Atlantidei scufundate.
Asadar in 2010, cu ocazia zilei Darwin, in Romania nu am aflat decat de organizarea a doua evenimente, unul de catre Asociatia Umanista Romana, si al doilea de catre Asociatia Secular-Umanista din România. De ajuns am ajuns numai la evenimentul (daca i se poate spune asa) celei dintai, si am constatat cu dezamagire ca acesta nu a reusit sa adune decat o mana de oameni. Poate a reprezentat o buna modalitate de a evidentia ce statut are aceasta stiinta printre preferintele sau interesele populatiei. Nu e de mirare avand in vedere modul confesional de predare al religiei, inca din clasa I, si faptul ca respectivii copii se intalnesc cu biologia abia cu 4-5 ani mai tarziu, cand se mai intampla sa fie prezentata si in batjocura (la modul "omul se trage din maimuta"), sau chiar ca o teorie la fel de valida ca si creationismul (dar care pe deasupra ar avea inconsistente sau verigi lipsa). Ce sa mai creada si copiii? Daca tot se poate profita de lipsa lor de discernamant, de ce sa nu se profite pentru a-i modela in viitori contribuabili la buzunarul BOR, asa-i?
Un lucru bun insa, care sper sa capete amploare, este lansarea site-ului DarwinDay.ro, chiar de ziua aniversarii sale, de catre ASUR. Acesta, impreuna cu fratele sau mai mare, Evolutionism.ro, daca vor beneficia de o buna mediatizate in special in randul copiilor si a tinerilor, pot contribui semnificativ la o educare corecta a 'viitorului tarii', din perspectiva unei intrebari esentiale, care sper ca se mai gaseste inca in agenda urmatoarelor generatii.
de: irishee at 19:08 8 comments
tags: darwin, evolutionism