duminică, 18 aprilie 2010

Sodoma și Gomora nu erau gay (partea I)

Ideea că homosexualitatea este clar condamnată în Vechiul Testament izvorăște din mai multe pasaje. Probabil cea mai cuoscută si, cu siguranță, cea mai influentă este povestea Sodomei și Gomorei din Geneza 19. De fapt relațiile homosexuale au fost numite, în limba latina, chiar după acest oraș (Sodoma), și in decursul evului mediu cel mai apropiat cuvant de "homosexual", în latină sau altă limbă, a fost "sodomita" (Este de precizat ca termenul sodomie (sodomia) este extrem de vag și ambiguu fiind folosit pentru a defini de la relațiile heterosexuale intr-o pozițitie atipica pana la sex oral cu animale. La un moment în istorie a fost folosit pentru a exprima exclusiv relațiile homosexuale iar in alt moment a facut referire doar la relațiile heterosexuale.)
O interpretare homosexuala a poveștii este, insă, relativ recentă. Niciunul dintre pasajele Vechiului Testament care se referă la răutatea, sau păcatul Sodomei, nu sugerează homosexualitatea. Pe fondul unor schimbari sociale mult mai târzii paradigma poveștii se schimbă și interpretarea sa devine una exclusiv sexuală.

Este de notat că, istoric, exista foarte putine dovezi pentru a dovedi existența Sodomei și Gomorei; de fapt cuvantul Sodoma derivă din cuvantul ebraic pentru "ars" iar Gomora din cel pentru "daramaturi". Daca au existat doua cetați distruse ca urmare a unui cataclism, care, poate, a inspirat povestea biblică; nu acestea era numele lor. Geneza a fost rescrisă dupa ieșirea din exilul Babilonian și este posibil ca povestea să fi fost preluată din mitologia sau legendele locale.

Judecând doar textul biblic, par a fi patru concluzii pe care le putem trage despre distrugerea Sodomei: (1) locuitorii Sodomei au fost nimiciți din pricina răutatii lor; răutate care l-a determinat chiar pe Dumnezeu să trimita doi îngeri să investigheze; (2) Sodoma a fost distrusă pentru că locuitorii au încercat sa îi violeze pe cei doi îngeri; (3) orașul a fost distrus pentru că locuitorii au incercat să întrețină relații homosexuale cu îngerii (violul și homosexualitatea sunt doua delicte separate în legea evreiască); (4) orașul a fost culcat la pământ intrucât locuitorii nu au fost ospitalieri cu strainii trimiși de Dumnezeu.

Deși este o concluzie mai pronunțată decât celelate, concluzia (2) a fost de cele mai multe ori ignorată de catre cei care au studiat textele biblice, atât în trecut cât și în prezent. Începand cu 1955 se observa o creștere a numărului cercetatorilor biblici moderni care favorizează a patra interpretare a textului, aceștia accentuând că nunațele sexuale sunt minore sau chiar inexistente, și tâlcul original al istorisirii are de-a face cu ospitalitatea. Succint, concluzia acestor cercetători este că Lot încalcă legile (obiceiurile) Sodomei (oraș în care el insuși era strain) primind străini în cetate după căderea nopții fara a avea aprobarea Sfatului orașului. Atunci când locuitorii Sodomei cer ca Lot să îi aduca afara pe străini pentru a-i “cunoaște”, ei nu cer, de fapt, mai mult decăt sa cunoasca cine sunt aceștia; distrugerea orașului are loc, mai apoi, nu din pricina imoralității sexuale ci din cauza ostilitații fată de straini.

Numeroase argumente ofera o bază solidă acestei concluzii. D.S. Bailey (Derrick Sherwin Bailey - 1955, Homosexuality and the Western Christian Tradition) evididențiaza că verbul evereisc pentru “a cunoaște” este, în ciuda opiniei publice, extrem de rar folosit cu conotație sexuală in Biblie: in numai 10 din cele 943 de apariții în Vechiul Testament este folosit cu sensul de cunoaștere carnală (tradus uneori “împreunare”). Septuagintul (Versiunea alexandrina a Vechiului Testament tradus in limba greacă) nu are, de asemenea, nicio referire sexuală pentru acest fragment, expresia grecească folosită însemnând “a deveni cunoștinta cu”, “a deveni familiar cu” (συγγεωμεθ αντοις) in contrast cu verbele folosite când se face referire la fiicele lui Lot; verbe ce au un sens sexual. Mai mult, povestirea Sodomei și Gomorei este singura bucată din Vechiul Testament în care se crede că verbul “a cunoaște” ar face referire la actul homosexual.

Isus însuși pare să creadă că Sodoma a fost distrusă datorită pacatului inospitalitații:

“Cine nu vă va primi pe voi, nici nu va asculta cuvintele voastre, ieşind din casa sau din cetatea aceea, scuturaţi praful de pe picioarele voastre. Adevărat grăiesc vouă, mai uşor va fi pământului Sodomei şi Gomorei, în ziua judecăţii, decât cetăţii aceleia.” (Matei 10: 14-15; Luca).

De asemenea sunt, în Vechiul Testament, numeroase referințe către Sodoma și soarta acesteia, iar cercetătorii nu au acordat întotdeauna acestui aspect importanța meritată. Sodoma este folosită ca un simbol al răului in zeci de pasaje, dar în niciunul dintre ele păcatul Sodomei nu este specific indicat ca fiind homosexualitatea; pe de altă parte, celelalte păcate sunt explicit menționate. Ecclesiasticul spune că Dumnezeu îi ura pe sodomiți pentru trufia lor

“N-a iertat pe cei care locuiau cu Lot, ci i-a urgisit pentru trufia lor. “ Ecclesiasticul (16:9)

iar Cartea Înțelepciunii avansează aceeași ipoteză. In Iezechiel păcatele Sodomei nu sunt doar enumerate ci sunt găsite a fi mai putin grave decât păcatele sexuale ale Ierusalimului:

"Viu sunt Eu, zice Domnul Dumnezeu; Sodoma, sora ta, n-a făcut nici ea, nici fiicele ei ce-ai făcut tu şi fiicele tale.
Iată care au fost fărădelegile Sodomei, sora ta, şi ale fiicelor ei: mândria, îmbuibarea şi trândăvia; iar mâinile săracului şi ale celui nevoiaş nu le-au sprijinit. ". Iezechiel (16:48-49)


Este necesar să subliniez înca o dată că acești autori ai Vechiului Testament fac referire la o istorisire despre care unii comentatori moderni pretind că se refera, in mod negreșit, la homosexualitate; și că acești autori aveau o legătură mult mai intimă cu limba și cu viața oamenilor acelor timpuri. Refuzul lor sistematic de a conecta morala poveștii Sodomei cu homosexualitatea nu poate fi trecut cu vederea prea ușor.

Singurul argument care poate fi adus pentru a demonstra dorința sexuală a sodomiților este că Lot oferă pe cele doua fiice ale sale locuitorilor cetații, iar gestul său sugerează anticiparea intențiilor sexuale. Acest argument, totuși, nu rezistă unei cercetari atente. Bailey notează: "Punerea în legatuă (a actului lui Lot) cu motivul - oricare ar fi fost acesta - pentru care cetațenii cereau aducerea străinilor este pură speculație. Cele doua fete sunt, fară îndoială, singura răscumprare pe care Lot o putea oferi in acel moment pentru straini". Aceasta acțiune, de neinmaginat în societatea noastră, este consistenta însa cu statutul social insignifiant al femeilor și al copiilor din vremea aceea; iar evenimentul nu este lipsit de unul asemănător in "mult mai civilizatul" Imperiu Roman: Ammianus Marcelinus își aminteste de un incident în care Consulul Tertullus și-a oferit copii unei mulțimi ostile pentru a se salva.

În partea a doua a articolului vom vedea că întelesul original al poveștii biblice rămâne neschimbat pana târziu în Evul Mediu, că istorisirea are o geamănă pe care o găsm intr-o altă bucată a Vechiului Testament și, paradoxal, aceea și-a pastrat tâlcul și vom analiza schimbăriile care au dus la reintepretarea moralei poveștii Sodomei.



20 Comments:

Adi said...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Tanuki said...

Mai Adi mai, nu stiu ce sa ma mai fac cu tine. Inca nu citesti articolele si cand raspunzi dai pe langa (pt ca deh nu citesti articolele). Asa ca ma vad nevoit sa iti sterg postul de mai sus. Stiu ca o sa revii cu un post mai detaliat, pentru ca am incredre in tine :)

Adi said...

cacat!

John Doe Jersey said...

Iar ciobanesti?

godless1859 said...

Eu stiam ca ingerii nu aveau sex. Asa au decis teologii crestini dupa dispute de un inalt nivel filozofic. In aceste conditii, cand cineva vrea sa faca sex cu un inger, cum se numeste? Sa faci sex cu cineva care nu are sex... E clar ca aia din Sodoma si Gomora, in caz ca voiau sa faca sex cu ingerasii lu dumnezeu, erau niste asexuatofili, nu homosexuali.

John Doe Jersey said...

Pai iti dai seama ca daca s-ar fi ajuns la fapt ar fi avut o surpriza foarte neplacuta cei din Sodoma. Dupa un moment stanjenitor de liniste cineva din multime ar fi spus, in cele din urma, "ba da gura au ..."; nu ramaneau ei asa, fara placerea cunoasterii.

Adi said...

Vai, dar numai tampenii vorbiti. Voua nu va e rusine?
Pe godless il inteleg, ca e idiot.
Nu are nicio relevanta ca ingerii nu au sex, normal ca nu au sex. Dar in relatare ei s-au prezentat ca barbati. Evident ca nu se ajungea chiar sa faca sex cu locuitorii din Sodoma&Gomora, incat sa fie "asexuatofili".
Ideea e ca ei intentionau in mod homosexual sa "pacatuiasca" cu ingerii.
In alta ordine de idei, evident ca nu este clar daca Sodoma&Gomora au fost distruse SI din cauza homosexualitatii. Ceea ce este cert este ca au fost distruse din cauza imoralitatii sexuale. Ipoteza inospitalitatii este o aberatie. Probabil ca e clar pentru oricine ca Dumnezeu a trimis ingerii sa il recupereze pe Lot&co, nu ca sa faca casus beli sa ii beleasca pe locuitorii celor 2 orase.
Ramane dilema: oare se referea scriptura si la homosexualitate intre pacatele imputate sodomitilor? Stim ca traducerea celorlalte carti indica ca da. Dar asta nu inseamna ca asta a fost si intentia originara.
Asa am gasit in Biblia ortodoxa malahie cu sensul de masturbare, iar in varianta englezeasca efeminat. Caca-m-as pe romanii care au tradus Biblia!!

John Doe Jersey said...

Cred că ar trebui să recitești povestea din Geneză. Îngerii nu au fost trimiși pentru a-l recupera pe Lot; povestea începe din Geneza 18, când Dumnezeu cu doi îngeri se arata in chip uman lui Avraam. Dumnezeu îi spune lui Avraam ce are de gand sa faca:
20. Zis-a deci Domnul: "Strigarea Sodomei şi a Gomorei e mare şi păcatul lor cumplit de greu.
21. Pogorî-Mă-voi deci să văd dacă faptele lor sunt cu adevărat aşa cum s-a suit până la Mine strigarea împotriva lor, iar de nu, să ştiu".
Avraam negocieaza scăparea Sodomei si Gomorei, iar de va gasi 10 drepti in cetate, Dumnezeu va cruța orașele. Asa se termina Geneza 18.
Geneza 19 începe cu cei 2 străini (îngeri) care ajung la poarta cetații și îl intâlnesc pe Lot, care nu este conștient că cei doi sunt trimiși ai lui Dumnezeu. Mai mult, Lot nu era prizonier în cetate, se afla în Sodoma de buna voie și acolo iși stabilise familia. Faptul ca avea fiice si gineri te-ar putea face să crezi că Sodoma nu era chiar un club de fete, dar na, asta e o parere.
Dupa cum vezi îngerii au fost trimisi pentru a verifica veridicitatea strigărilor care s-au suit pâna la Dumnezeu. (de ce e necesara șarada asta pentru un zeu omniscient te las pe tine să judeci)
Diferențele gasite de tine între varianta ortodoxa si (probabi) varianta King James din engleza nu sunt din cauză că românii care au tradus biblia ortodoxa erau idioți. Exista foarte multe versiuni ale bibliei și King James și cea ortodoxa (care manuscris?) sunt doar două dintre ele. Exista peste 5700 de manuscrise diferite ale bibliei si fiecare diferă fata de celelalte intr-o proporție mai mică sau mai mare. Este necesară doar o scăpare în textul grecesc de ex, pentru ca verbul sa capete un alt înțeles.

Adi said...

Bine ca mi-ai reamintit povestea din Geneza!
"de ce e necesara șarada asta pentru un zeu omniscient te las pe tine să judeci" - cumva pentru ca sa-l recupereze (avertizeze) pe Lot&co - probabil nu erau 10 in total cu familia lui (mai ales ca ai remarcat ca Dumnezeu luase deja decizia in urma negocieilor cu Avraam:>)?!?!!?!?!?!
"Diferenta" asta e fabricatie pe fata. "Carturarii" orotdocsi sunt cei mai fanatici si mai idioti.
Totusi, ma asteptam sa comentezi asupra homosexualitatii...

John Doe Jersey said...

Ești ridicol. Un zeu omniscient joaca o mica sceneta in fața lui Avraam, prefacăcând-se ca nu știe daca zvonurile despre cetate sunt adevărate sau nu (Dumnezeu l-a mințit deci pe Avraam?) după care se antrenează intr-o negociere fără sens? La niciun moment nu este vorba de Lot după cum vezi.
Mai mult, cand cei doi îngeri îi dezvăluie lui Lot scopul vizitei spun:
“Ai tu pe cineva din ai tăi aici? De ai fii, sau fiice, sau gineri, sau pe oricine altul în cetate, scoate-i din locul acesta, că Noi avem să pierdem locul acesta, pentru că strigarea împotriva lor s-a suit înaintea Domnului şi Domnul Ne-a trimis să-l pierdem”. nu “Lot, am venit sa te salvam ca esti placut lu’ sefu”.
Diferențele intre manuscrise nu sunt fabricații pe fată, unele sunt într-adevar adaugiri voite la text, dar majoritatea sunt greșeli de transcriere sau traducere.
Despre aspectul homosexualitatii voi comenta in partea a 2-a a articolului.

Adi said...

Vai, dar disputa asta este si mai ridicola! Aduci obiectii fara sens si importanta: Nu se prefacea deloc, e normal sa ii prezinte lui Avraam lucrurile intr-un context "mai dramatic" atat din motivul ca Avraam urma sa devina o personalitate importanta in istoria religiilor, cat si deoarece aceste fapte urmau sa fie consemnate in Biblie. Iti repet ca Biblia nu a fost scrisa in special pentru tine, ci ca sa o inteleaga toata pulimea.
Apoi chiar tu ai citat ca ingerii i-au zis lu Lot sa se care.

Tanuki said...

"ci ca sa o inteleaga toata pulimea"
De aia o intelegi tu asa de bine nu?
Vad ca iarasi dai argumente de genu eu stiu mai bine si trebuie sa ma crezi pt ca spun adevarul.
"Vai, dar disputa asta este si mai ridicola!"
You started it. Ai spus niste chestii fara sa argumentezi, ti s-a raspuns, acum ca nu mai ai argumente e ridicol nu?
Ca sa stii. Presimt ca urmatorul tau post nu o sa raspunda la nici una din intrebarile de mai sus sau nu o sa fie despre articol. In cazul asta stii ce se va intampla cu el nu?

Adi said...

Dar nu vad ce problema ai tu sa ma crezi pe cuvant. S-a intamplat pana acum vreodata sa nu spun eu adevarul?!?!
Poti sa faci exceptie de la scepticism in privinta ta... deoarece te avantajeaza:)
Altfel n-ai decat sa tragi concluzii "iluminate" de genul ca Dumnezeu a distrus Sodoma&Gomora din cauza neospitalitatii locuitorilor.
"acum ca nu mai ai argumente e ridicol nu?" - asta e una dintre intrebari?:)

John Doe Jersey said...

Adi, iar ciobanesti ...

Tanuki said...

"S-a intamplat pana acum vreodata sa nu spun eu adevarul?!?!"
Nu ai inteles ce vroiam sa zic. Nu contest faptul ca tu crezi ca spui adevarul. Dar daca argumentele pe care te bazezi sunt gresite atunci si ce spui tu e gresit. Ca atare nu putem sa te credem pe cuvant. Si nici o data nu argumentezi.
" "acum ca nu mai ai argumente e ridicol nu?" - asta e una dintre intrebari?:) " daca trebuie sa explici ironia atunci isi pierde sensul.
"Poti sa faci exceptie de la scepticism in privinta ta" daca as fi facut asta as fi fost inca credincios ca tine. Dar prefer sa gandesc.
"Altfel n-ai decat sa tragi concluzii "iluminate" " pun pariu ca inca nu ai citit articolul

Adi said...

Pai trebuie sa ai un minim de incredere in mine, altfel conversatia ar fi imposibila!

Tanuki said...

Din nou. Nu e vorba de incredere. E vorba de argumente. Uite. Am incredere in John Doe Jersey. Pot sa ma uit in posturile lui si sa inteleg concluziile pe care le trage pentru ca argumenteaza. Mai intai isi spune argumentele apoi vin concluziile. Iar tu vii si trantesti concluziile. Si nici nu ai incredere in noi. Cum as putea sa am un minim de incredere intr-o persoana care nu se explica si nu incearca sa inteleaga?
Cred ca e a treia sau a patra oara cand iti spun acelasi lucru in forme diferite.

Adi said...

Nu pot sa inteleg cum in John Doe ai incredere, in Dawkins ai incredere, in Darwin ai incredere, in Zergu ai incredere...iar in mine, care sunt cel mai sufletist...n-ai incredere!

FLYING said...

@John Doe Jersey:

articol de nota 10 felicitari.intr-adevar ai observat foarte bine ca nu era vorba de homosexualitate era vorba de ceva mult mai rau .

citatele date confirma fara putinta de tagada :

1."N-a iertat pe cei care locuiau cu Lot, ci i-a urgisit pentru TRUFIA lor. “ Ecclesiasticul (16:9)

2.“Cine nu VA VA PRIMI pe voi, nici NU VA ASCULTA cuvintele voastre, ieşind din casa.....mai uşor va fi pământului Sodomei şi Gomorei, în ziua judecăţii, decât cetăţii aceleia.” (Matei 10: 14-15; Luca).

3."Iată care au fost fărădelegile Sodomei, sora ta, şi ale fiicelor ei: MANDRIA, IMBUIBAREA şi TRANDAVIA; iar mâinile săracului şi ale celui nevoiaş nu le-au sprijinit. ". Iezechiel (16:48-49)

4."ei nu cer, de fapt, mai mult decăt sa cunoasca cine sunt aceștia; distrugerea orașului are loc, mai apoi, nu din pricina imoralității sexuale ci din cauza ostilitații fată de straini."

=deci din 1,2,3,4 avem MOTIVELE:


=>OSTILITATE( fata de straini)+
MANDRIE +TRUFIE +IMBUIBARE+ DISPRETUIREA SARACILOR .

fundamental este termenul: OSTILITATE => putem trage concluzia ca se referera o anumita categorie ,grup ,fractiune
ok...cea mai generala notiune de impartire a locuitorilor in grupuri,categorii este dupa conceptul asupra vietii ,lumii adica: credinciosi si atei.

credinciosii sa fie sau ateii? (la credinciosi putem introduce orice religie cunoscuta de om )
Adevarul e ca si credinciosii si ateii sunt OSTILI . NU pot gasi deocamdata la care grup se refera Scriptura. o las asa :crestini sau ateu,nu stiu sigur.

luand apoi toti ceilalti termeni =>Mandrie+trufie+imbuibare+ neajutorarea saracilor =>observ cu stupoare ca TOTI oamenii fac asa ceva (fie crestini sau atei)

un lucru e sigur:
=>CRESTINII sau ATEII sunt singurele raspunsuri rationale

-luand in consideratie ca
1.e vorba ca un zeu in povestirea aceasta=> deducem ca nu ar fi facut aceasta catastrofa impotriva propriilor credinciosi.
2.locuitorii voiau sa-i cunoasca cu sens de a face cunostinta (pe ingeri) cum bine spuneai->ca sa poata transmite filozofia lor de viata
3.avand in vedere ca Ingerii vin la Lot om credincios(ca si fetele sale )inseamna ca locuitorii nu erau credinciosi ci atei

din 1,2,3=>

concluzie :

Dumnezeu a distrus cetatile Sodoma si Gomora din cauza ATEILOR care voiau sa converteasca pe oricine venea in cele 2 orase la religia opusa credinciosilor .

PS:nu e de mirare de ce a facut aceasta Dumnezeu cu atata duritate :daca afla lumea de "secretul" pe care l-a facut public Darwin mult mai tarziu Dumnezeu n-ar mai fi putut forma sfinti pentru imparatia Sa (inlocuitorii diavolilor care au "cazut " din cer)

Dumnezeu a ingaduit totusi sa se afle acest "secret" (mult mai tarziu prin Darwin) dupa ce si-a facut "planul" cu numarul de sfinti pentru imparatia Sa => probabil ca mai are nevoie de cativa sfinti pana la numarul deplin apoi vine SFARSITUL LUMII.

FLYING said...

@John Doe Jersey:

articol de nota 10 felicitari.intr-adevar ai observat foarte bine ca nu era vorba de homosexualitate era vorba de ceva mult mai rau .

citatele date confirma fara putinta de tagada :

1."N-a iertat pe cei care locuiau cu Lot, ci i-a urgisit pentru TRUFIA lor. “ Ecclesiasticul (16:9)

2.“Cine nu VA VA PRIMI pe voi, nici NU VA ASCULTA cuvintele voastre, ieşind din casa.....mai uşor va fi pământului Sodomei şi Gomorei, în ziua judecăţii, decât cetăţii aceleia.” (Matei 10: 14-15; Luca).

3."Iată care au fost fărădelegile Sodomei, sora ta, şi ale fiicelor ei: MANDRIA, IMBUIBAREA şi TRANDAVIA; iar mâinile săracului şi ale celui nevoiaş nu le-au sprijinit. ". Iezechiel (16:48-49)

4."ei nu cer, de fapt, mai mult decăt sa cunoasca cine sunt aceștia; distrugerea orașului are loc, mai apoi, nu din pricina imoralității sexuale ci din cauza ostilitații fată de straini."

=deci din 1,2,3,4 avem MOTIVELE:


=>OSTILITATE( fata de straini)+
MANDRIE +TRUFIE +IMBUIBARE+ DISPRETUIREA SARACILOR .

fundamental este termenul: OSTILITATE => putem trage concluzia ca se referera o anumita categorie ,grup ,fractiune
ok...cea mai generala notiune de impartire a locuitorilor in grupuri,categorii este dupa conceptul asupra vietii ,lumii adica: credinciosi si atei.

credinciosii sa fie sau ateii? (la credinciosi putem introduce orice religie cunoscuta de om )
Adevarul e ca si credinciosii si ateii sunt OSTILI . NU pot gasi deocamdata la care grup se refera Scriptura. o las asa :crestini sau ateu,nu stiu sigur.

luand apoi toti ceilalti termeni =>Mandrie+trufie+imbuibare+ neajutorarea saracilor =>observ cu stupoare ca TOTI oamenii fac asa ceva (fie crestini sau atei)

un lucru e sigur:
=>CRESTINII sau ATEII sunt singurele raspunsuri rationale

-luand in consideratie ca
1.e vorba ca un zeu in povestirea aceasta=> deducem ca nu ar fi facut aceasta catastrofa impotriva propriilor credinciosi.
2.locuitorii voiau sa-i cunoasca cu sens de a face cunostinta (pe ingeri) cum bine spuneai->ca sa poata transmite filozofia lor de viata
3.avand in vedere ca Ingerii vin la Lot om credincios(ca si fetele sale )inseamna ca locuitorii nu erau credinciosi ci atei

din 1,2,3=>

concluzie :

Dumnezeu a distrus cetatile Sodoma si Gomora din cauza ATEILOR care voiau sa converteasca pe oricine venea in cele 2 orase la religia opusa credinciosilor .

PS:nu e de mirare de ce a facut aceasta Dumnezeu cu atata duritate :daca afla lumea de "secretul" pe care l-a facut public Darwin mult mai tarziu Dumnezeu n-ar mai fi putut forma sfinti pentru imparatia Sa (inlocuitorii diavolilor care au "cazut " din cer)

Dumnezeu a ingaduit totusi sa se afle acest "secret" (mult mai tarziu prin Darwin) dupa ce si-a facut "planul" cu numarul de sfinti pentru imparatia Sa => probabil ca mai are nevoie de cativa sfinti pana la numarul deplin apoi vine SFARSITUL LUMII.